Moeder én succesvol onderneemster zijn? Rowena Visser bewijst dat het kan!

Moeder én succesvol onderneemster zijn? Rowena Visser bewijst dat het kan!

Ze is ambitieus, een echte Heeschenaar, 40 jaar oud, en bovenal al 11 jaar trotse moeder van Julius. En dat niet alleen. On the side runt Rowena Visser haar eigen succesvolle sieradenmerk Proud MaMa. Al eerder had ze al een bedrijf waarin ze bezig was met sieraden. Maar toen ze op haar 29e moeder werd heeft ze het roer omgegooid: Waarom niet een eigen sieradenlijn beginnen voor moeders? Nu, 10 jaar later, is Proud MaMa een gevestigd merk, dat in elke relevante winkel verkrijgbaar is.

Grote vis in de zee
Een blauwe oceaan, zo bleek. Enkel één sieradenlijn in België en twee in Frankrijk ontwerpen sieraden voor zwangeren die met name bola belletjes (zwangerschapskettingen) verkopen. Toch is de behoefte er zeker wel onder nieuwe en aanstaande moeders. En dat is ook sterk merkbaar, zoals Rowena Visser aangeeft: “Proud MaMa heeft een grote marge in Nederland, want onze lijn ligt naast vele kleinere winkels ook bij alle grote verkooppunten. Ik kan wel zeggen dat onze naam ondertussen gevestigd is. Natuurlijk ben je als onderneemster nooit klaar, maar we zijn hartstikke tevreden met de verkooppunten die we nu in onze portefeuille hebben.”

Teamwork makes a dream work
Proud MaMa bestaat uit een bescheiden team. Met haar man, twee agenten op provisiebasis, en Bianca die parttime werkt, weet deze onderneemster de flink groeiende onderneming draaiende te houden. Rowena zelf is de ontwerpster van de producten Proud MaMa. “Ik blijf echt bij mezelf,” zegt ze. “Ik ontwerp sieraden die ik zelf mooi vind, en probeer daar trouw aan te blijven, zodat het ontwerp iedereen aanspreekt. Aan mijn omgeving vraag ik dan: wat vinden jullie hiervan? Dan luister ik naar hen, en kijk naar de trends. Ik ben degene die communiceert, en vraagt naar ideeën.” Maar met alle reuring is het voor Rowena niet haalbaar elke trend bij te houden. “Ik vraag natuurlijk altijd aan Bianca en aan de agenten wat zij mooi vinden. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het commerciële gedeelte. Zij komen in de winkels, gaan langs klanten en zitten boven op de trends. Ik hou de zwangerschapskleding wel in de gaten, maar zie helaas niet alles. Op beurzen bijvoorbeeld, sta ik bij mijn eigen stand om Proud MaMa te vertegenwoordigen, en kan niet alle andere stands af lopen.”

Klant is koningin
Maar hoe kom je er dan als ontwerper achter of een item in de smaak valt bij het publiek? “Pas in de winkel zie je wat werkt en wat niet,” zegt Rowena hierover. “Per regio verschilt dat ook weer dag en nacht. Amsterdam is bijvoorbeeld een compleet andere markt dan Noord-Brabant. Afnemers in Almere zijn fan van glitter, terwijl afnemers in Almelo dan weer absoluut niet zijn. Je begint dus met je ontwerp met toeters en bellen, maar brengt het toch altijd terug naar een neutraal ontwerp waar het gros zich in kan vinden.”

Kijken en luisteren naar klanten is dus een belangrijk onderdeel voor Proud MaMa. Hieruit is dan ook MieToe ontstaan: een kindersieradenlijn. “Deze lijn is echt ontstaan uit behoeften. Er was veel vraag vanuit de klanten naar een kindervariant. Vanuit de leverancier was dat dan ook makkelijk te realiseren en te lanceren,” zegt Rowena over MieToe.

Proud MaMa bij Prénatal
Sinds januari is de lijn van Proud MaMa verkrijgbaar bij de gigant Prénatal. “De voorwaarde voor Prénatal was dat alles goed geregeld is, betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar leveranciers die dat kunnen waarborgen, en zo ben ik via via bij Jasper Delisse terechtgekomen,” legt Rowena uit. We R Asia is aangesloten bij o.a. MVO Nederland, om te kunnen verzekeren dat de fabrieken voldoen aan bepaalde arbeidsstandaarden. “Samen met Jasper heb ik gekeken wat We R Asia voor ons zou kunnen betekenen op het vlak van productie. En as we speak is Schumi, jullie controleur in China, op controle voor de samples van de nieuwst ontwerpen. Hij kijkt of alles in orde is binnen het hele productieproces zodat alles voldoet aan de standaarden, dus ik ben heel benieuwd.”

De Proud MaMa’s van Gambia
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is het nieuwe ondernemen. Een positieve ontwikkeling, waar steeds meer bedrijven zich aan wagen. Naast het verzekeren van een maatschappelijk verantwoord productieproces, draagt Rowena bij aan een organisatie die allereerst zorgt voor een circulaire economie, maar ook voor betere omstandigheden voor ondernemers in derdewereldlanden. Stichting voor Kansarme Ondernemers, ofwel SVKO, is opgezet door familieleden van Rowena. Zodoende is deze onderneemster daarmee in samenwerking getreden.

“SVKO is een stichting hier uit de buurt, in Den Bosch en Nistelrode. Zij bieden kansarme ondernemers in Gambia hulp om hun onderneming te ondersteunen. De grondleggers hadden een verpleegkundige gevonden in een tehuis met een bevallingsopvangcentrum. In Gambia het zorgstelsel heel anders geregeld, en daar krijgt een zwangere vrouw niets. Die verpleegkundige had daarnaast ook te weinig vermogen om de zwangere vrouwen te voorzien en om het centrum op gang te brengen. In Nederland krijg je als zwangere vrouw een kraampakket. Dus toen dacht ik: “God, als ik nou eens via mijn klantenkring zwangere vrouwen vraag om hun overgebleven kraampakketten naar Gambia te sturen namens SVKO, in plaats van dat er spullen in de prullenbak belanden”. Nou, zo is dat balletje gaan rollen en kwam dat langzaam op gang. Momenteel loopt het zelfs hartstikke goed. Elke week komen er wel een paar pakketten binnen, voornamelijk via mond tot mond reclame. En daarnaast is het ook fijn dat zwangere vrouwen kunnen kiezen om maar een deel van het kraampakket te schenken.”

Als zwangere vrouwen hun kraampakket schenken aan SVKO, gaat dat niet onopgemerkt aan Rowena voorbij: “We geven altijd een presentje van Proud MaMa terug. Dat vinden ze leuk; ze doen iets goeds en krijgen ook nog iets leuks terug. Overigens worden er niet alleen kraampakketten weggegeven, maar wordt er ook via veel andere manieren geld gestort, wat tot nu toe tot een overkapping heeft geleid voor zwangere vrouwen die zitten te wachten in de ‘wachtkamer’. Zo zitten ze tenminste niet in de bloedhete zon. Bizar hé, dat kunnen we ons toch niet voorstellen hier in Nederland. Het voelt fijn om daar iets aan bij te kunnen dragen.”

Nienke Finkers – We R Asia