De meeste professionals zijn een groot voorstander van borstvoeding. Zij zullen je dan ook altijd aanraden om met borstvoeding te beginnen. Maar dit is niet altijd vanzelfsprekend of mogelijk en als je om welke reden dan ook geen borstvoeding maar flesvoeding wilt gaan geven, dan heeft iedereen deze keuze te respecteren.
Deze blog gaat niet over het wel of niet geven van borstvoeding, deze keuze is uiteraard aan jou. Wel is het fijn om wat algemene informatie en feiten over borstvoeding en flesvoeding overzichtelijk op een rij te hebben.
Borstvoeding
Als je net moeder bent geworden, is het soms even zoeken. Hoe leg je je baby aan? Drinkt je baby wel genoeg? En meer van dat soort vragen. De eerste dagen drinkt je baby kleine hoeveelheden gelige melk waar veel voedingsstoffen in zitten. Dit noemen we colostrum en zit boordevol antistoffen. Na een kleine week komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte moedermelk. Maar het hoeft niet meteen allemaal perfect te zijn. In de eerste week kun je bij vragen over borstvoeding terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige.
Als je besluit om borstvoeding te geven dan is de algemene aanbeveling vanuit de overheid om dit minimaal zes maanden vol te houden. Er zijn best veel vrouwen die zich zorgen maken over of ze überhaupt wel borstvoeding kunnen geven. Tegenwoordig start ongeveer 75% van de Nederlandse moeders met het geven van borstvoeding. Daarvan gaat 29% drie maanden of langer door.
Borstvoeding, hoe werkt dat eigenlijk?
Onder invloed van de zwangerschapshormonen start je lichaam al in de eerste weken van de zwangerschap met het aanmaken van extra klierweefsel. Hierdoor worden je borsten steeds gevoeliger en gaan ze groeien. Vanaf de 16e week van je zwangerschap kunnen de kliertjes moedermelk aanmaken. Ook als je geen borstvoeding wil geven kun je je baby direct na de geboorte aanleggen, dit heeft nog geen invloed op het op gang komen van de melkproductie. Pas na een aantal dagen komt de ‘echte’ borstvoeding op gang.
Wanneer je baby aan de borst zuigt komen er twee hormonen vrij, namelijk prolactine en oxytocine. De eerste zorgt ervoor dat je melk aanmaakte andere zorgt ervoor dat de melk uit de klieren naar je tepels stroomt. Dit noemen ze ook wel het toeschietreflex.
Er zitten veel voordelen aan het geven van borstvoeding , we noemen er een paar
* Moedermelk is rijk aan afweerstoffen
* Borstvoeding verminderd kans op geelzucht
* Vetten in het moedermelk zijn extra nuttig voor de ontwikkeling van de hersenen
* Borstvoeding is goed voor de kaakontwikkeling en de mondmotoriek
* Door borstvoeding te geven ontstaat er een intieme band tussen moeder en kind
* Tijdens de borstvoeding verbrand je ±500 calorieën per dag extra
Helaas zijn er ook een paar nadelen aan het geven van borstvoeding
* Je kunt last krijgen van stuwing, tepelkloven en borstontsteking
* Borstvoeding geven kan soms wat lastig zijn, zeker in het openbaar
* Wanneer je weer begint met werken, moet je meer organiseren voor de voeding van je baby
* Moedermelk bevat aanzienlijk minder ijzer dan bv flesvoeding
Flesvoeding
Wanneer je hebt besloten om je baby flesvoeding te gaan geven i.p.v. borstvoeding is het goed om daar wat meer over te weten. Ook kan het zijn dat je borstvoeding geven langzaam aan wil gaan afbouwen of dat de borstvoeding niet helemaal gaat zoals je gehoopt had. Wanneer je flesvoeding gaat geven heb je minimaal 2 flesjes nodig. Begin altijd met een standaard fles en speen. Als het hiermee niet gaat kun je altijd nog wat anders aanschaffen. In het begin kun je volstaan met het kleinste formaat flesje en wanneer je baby meer gaat drinken stap je over naar een grotere fles. Daarnaast is een flessenreiniger ook handig om de flessen goed schoon te kunnen krijgen.
Voedingsstoffen
Veel ouders vragen zich af of flesvoeding wel voldoende voedingsstoffen bevat. Natuurlijk is borstvoeding voor baby’s de meest geschikte voeding. Moedermelk bevat veel antistoffen die helpen infecties te voorkomen. Ook bevat moedermelk prebiotische vezels, die zorgen voor een gezonde darmflora. Maar deze vezels worden tegenwoordig gewoon toegevoegd en dus wordt flesvoeding hiermee steeds beter afgestemd op de behoefte van baby’s. Er zijn diverse fabrikanten die flesvoeding maken en sommige doen dit al meer dan 100 jaar. In Utrecht staat zelfs een heus researchcentrum waar onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen voeding en de ontwikkeling van je baby.
Ook flesvoeding heeft voordelen
* Iedereen kan de fles geven, je partner, opa en oma of broers en zussen
* Je weet precies hoeveel je kindje binnen krijgt
* Je kindje zal veelal sneller doorslapen
* Wanneer je gaat werken, hoef je minder te organiseren
* Flesvoeding is in allerlei varianten te koop, altijd afgestemd op de juiste
Nadelen flesvoeding
* Er zitten weinig tot geen antistoffen in flesvoeding
* Flesvoeding is vrij kostbaar
* Flesvoeding is soms moeilijk verkrijgbaar, zeker in het buitenland
* Baby’s die de fles krijgen hebben meer last van buikkrampjes en laten meer boertjes
* Baby’s met melkeiwit overgevoeligheid zullen veel krampjes krijgen van gewone flesvoeding, in dat geval is het beter om over te stappen naar een hypo allergene flesvoeding
Conclusie
Of je borstvoeding gaat geven of flesvoeding is een keuze die je als moeder zelf het beste kan maken. Iedereen verkeerd in een andere situatie waardoor het voor de een lastiger kan zijn dan voor de ander. Laat je hierdoor niet leiden. Respecteer ieders keuze!
Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa