Alles wat je moet weten over de luier!

Alles wat je moet weten over de luier!

Je baby kijkt erg moeilijk en loopt rood aan! Dit is wat vele ouders zullen herkennen en je weet wat er dan staat te gebeuren, je baby heeft een schone luier nodig. Vanaf het moment dat je baby geboren is ontkom je er niet meer aan en wordt het een dagelijks bezigheid. De een doet het zonder na te denken, de ander heeft er een speciaal ritueel voor en er zijn zelfs mensen die nog nooit een luier verschoond hebben en het liever door een ander laten doen! Hoe dan ook, de luier moet meerdere malen per dag verschoond worden. En dat kan een verdraaid lastig klusje worden als je baby niet meewerkt… In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de luier.

Geschiedenis
Er zijn sporen gevonden die aantonen dat vrouwen in het Romeinse rijk bladeren in dierenvellen wikkelde en die gebruikte zodat hun baby’s op die manier de behoeften konden doen. Ook gebruikte ze aan de andere kant van de wereld in die tijd mos en zeeleeuw vellen die dienst deden als luier.

Rond 1800 bedacht men de voorloper van de moderne luier, deze bestond uit een rechthoekige of driehoekige stuk stof van linnen of katoen die om het lichaam van de baby werd gebonden. In de loop der jaren werd deze luier steeds verbeterd en in de 20e eeuw kwam de veiligheidsspeld op de markt waarmee het een stuk gemakkelijker werd. Ook de kennis omtrent persoonlijke hygiëne en de werking van bacteriën werd steeds beter en werden luiers steeds vaker gekookt om zo de bacteriën die erin zaten te doden en de luier beter schoon te maken.

Begin jaren 50 kwam de Amerikaanse moeder Marion Donovan met een briljante uitvinding, de wegwerpluier. Marion was het helemaal zat dat ze telkens weer luiers moest uitwassen en steeds maar weer het bedje moest verschonen omdat de katoenen luiers niet waterdicht waren. Ze kwam op het idee, mede ook door dat de 2e wereldoorlog net afgelopen was, om van een stuk parachutestof een luier te fabriceren. Deze stof liet geen water door en kon na gebruik worden weggegooid. Weer later werd de veiligheidsspeld vervangen door plastic drukkertjes die op de luier bevestigd waren.

Een ander verhaal beweert dat opa Victor Mills, een Amerikaanse scheikundige die werkzaam was voor Procter & Gamble, de wegwerpluier heeft bedacht en voor een ware revolutie zorgde in de kinderverzorging. Hij gebruikte zijn eigen kleinkinderen als proefkonijn.

De luier in cijfers
Hoeveel luiers gebruikt een pasgeboren baby? Als ik de verhalen van ouders moet geloven veel, héél veel! Zeker in het begin als een pasgeboren baby het ritme heeft van slapen-voeden-verschonen-slapen. In het begin wordt de luier vaak na iedere voeding verschoond, dan kan je baby schoon en tevreden gaan slapen. Er even voor het gemak van uitgaan dat je 8 tot 10 keer per dag voedt, je dus 8 tot 10 luiers per dag nodig hebt. Dit zijn ongeveer 220 tot 280 luiers per maand, dat zijn er meer dan 2600 per jaar. En met een gemiddelde prijs van 0,12 cent per stuk komt dat neer op een kostenpost van ongeveer 300 tot 400 euro per jaar.

Soorten luiers
Voor dat je baby geboren is moet je al nadenken welk type luier je gaat gebruiken, ga je voor de wegwerpluier of kies je toch voor een wasbare luier? Er zijn vele merken en maten wegwerpluiers verkrijgbaar, de meest bekende merken zijn Pampers, Huggies en Zwitsal. Maar ook huismerken zoals Kruidvat, Albert Heijn en Jumbo worden steeds vaker verkocht. De populairste variant is het All-in-one model, met plakstrips en rekbare zijkanten voor een perfecte pasvorm. De meeste luiermerken hebben ook een luierbroekje in het assortiment. Het gebruik hiervan is een goed begin van een zindelijkheidstraining en wanneer je kleintje erg beweeglijk wordt. Het nadeel is dat een luierbroekje niet handig is bij het dragen van een broek en schoentjes. In dit geval moet je eerst zijn of haar schoentjes en broekje uittrekken voordat je het schone luierbroekje aan kunt doen. Er zijn ook luierbroekjes waar je de zijkanten van kunt losscheuren, maar dit is niet altijd vanzelfsprekend.

Hieronder zie je een maattabel waarmee je eenvoudig de juiste luier kiest:
Maat -1: Prematuur, 0,5-1,5 kilo
Maat 0: Micro, 1-2,5 kilo
Maat 1: New Born, 2-5 kilo
Maat 2: Mini, 3-6 kilo
Maat 3: Midi, 4-9 kilo
Maat 4: Maxi, 8-16 kilo
Maat 4+: Maxi Plus, 9-18 kilo
Maat 5: Junior, 11-23 kilo
Maat 5+: Junior Plus, 13-25 kilo
Maat 6: Extra large, 15+ kilo

Wasbare luiers
Als je kiest voor een wasbare luier dan zijn er vandaag de dag gelukkig ook ‘moderne’ wasbare luiers van (eco)katoen, kunstvezel of zelfs bamboe. Je hoeft dus niet meer te schrobben. Dankzij een inlegvel die de ontlasting opvangt kun je de luier zo in de wasmachine gooien. Bij het verschonen gooi je deze weg en de luier was je uit. Of wasbare luiers beter zijn voor je portemonnee hangt er vanaf hoe vaak en met welke temperatuur je wast, of je ze in de droger stopt en welk wasmiddel je gebruikt. Maar al met al kan het een besparing van 100 tot 150 euro per jaar opleveren…

Note: kinderen met een wasbare luier zijn vaak eerder zindelijk, dit kan dus voordeliger uitpakken.

Zwemluier
Na drie maanden mag je samen met je baby lekker gaan zwemmen, tijd om een zwemluier aan te schaffen. Naast de gewone wegwerp zwemluier kennen we ook een wasbare zwemluier.
De wegwerp zwemluiers zijn gemaakt van speciaal materiaal waardoor ze zich niet volzuigen met water. Ze zijn er in vele soorten en maten, met stoere of vrolijke prints, met plakstrips of als luierbroekje. Omdat zwemluiers gemaakt zijn van een niet-absorberend materiaal nemen ze in principe geen urine op. Het is daarom verstandig om de zwemluier pas aan te doen als je in het zwembad bent.

Recycling
Wegwerpluiers zijn makkelijk in gebruik, als ze vies zijn gooi je ze weg en doe je een nieuwe om. Maar de huidige generatie wasbare luiers zijn niet veel moeilijker in gebruik. Onderzoek toont aan dat als je het wassen, wasmiddel en de droger meetelt, wasbare luiers toch het beste zijn voor het milieu en je portemonnee.

In Nederland gooien we jaarlijks ruim 1 miljard vieze luiers weg. Dit zorgt voor een enorme afvalberg. Daarom plaatsen steeds meer gemeentes in Nederland speciale incontinentie/luier containers. De vieze luiers worden dan op een verantwoorde manier gerecycled. Je kunt vaak gratis of tegen een kleine vergoeding speciale afvalzakken krijgen bij de lokale supermarkt.
Er wordt van oude luiers o.a. groen gas, plastic, kunstmest en biomassa gemaakt. Er staat al een fabriek voor het recyclen van poepluiers in Nijmegen.

Vijf luier tips:
*Bewaar altijd je laatste aankoopbon, dan kun je bij een groeispurt gesloten verpakkingen omruilen voor een grotere maat
*Heb je nog wat losse luiers over? Lever ze in voor mensen met een beperkt inkomen of voor kansarme in Afrika (Stichting SVKO)
*Hoe eerder je kind zindelijk is, hoe minder luiers je nodig hebt natuurlijk, je kunt beginnen met een zindelijkheidstraining zodra je kleintje kan lopen
*Luiers zijn regelmatig in de aanbieding, check de folders van supermarkten en drogisterijen voor de beste aanbieding of koop een voordelige maandverpakking
*Koop een goede luieremmer, zo voorkom je nare luchtjes en gooi je vieze luiers eenvoudig weg

Slotwoord
Of het nu gaat om gemak of hygiëne, milieuvriendelijkheid of kostenbesparing, kies de luier die voor jou werkt en waar een prettig gevoel bij hebt. Er zijn voor zowel wegwerp als wasbare luiers vele voor- en nadelen te noemen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je altijd een schone luier, billendoekjes en talkpoeder binnen handbereik hebt. Dan is het verschonen in een handomdraai gebeurt. Baby blij, jij blij!

Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa