In de eerste vier levensjaren maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Daarom zul je regelmatig naar het consultatiebureau gaan. Zodra je je baby hebt ingeschreven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont krijgt het consultatiebureau hiervan automatisch bericht. Vanaf dat moment worden er allerlei zaken in gang gezet om te zorgen dat je baby gezond blijft en zorgeloos kan groeien. Naast twee huisbezoeken staan er ongeveer 13 consulten op het consultatiebureau in de planning. In deze blog leggen we je graag uit wat deze bezoeken in houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Screening
In de eerste week na de geboorte komt er een verpleegkundige bij je thuis voor een hielprik en de eerste gehoortest. Als je in het ziekenhuis bevallen bent en je moet hier nog een paar dagen blijven dan gebeurt dit meestal in het ziekenhuis. Het bloed dat wordt afgenomen bij de hielprik wordt onderzocht op 17 verschillende aandoeningen. Als je niks hoort dan is de uitslag van deze test goed. Mocht er wel iets aangetroffen worden in het bloed dan krijg je meestal binnen 3 weken bericht van je huisarts.
Huisbezoek
In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige langs om kennis te maken met de kersverse ouders en de baby en uitleg geven over het consultatiebureau en wat zij allemaal doen. In de meeste gevallen krijg je een groeiboekje waarmee je de groei en ontwikkeling van je kindje op de voet kan volgen. Ook zal de wijkverpleegkundige je informatie geven over het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Hier kun je, buiten de geplande afspraken om, met al je vragen terecht.
Wat is het consultatiebureau?
Het consultatiebureau is een instelling waar je terecht kan voor preventieve gezondheidszorg. In Nederland zijn er onder meer consultatiebureaus voor advies over de gezondheid van je kinderen, maar ook voor voorlichting over zaken zoals seksualiteit, alcohol en drugs.
Wat doet het consultatiebureau?
Een consultatiebureau zal vanaf de geboorte periodieke controles doen ten aanzien van de groei en ontwikkeling van je kindje en zal tevens het Rijks Vaccinatieschema uitvoeren. Tijdens een bezoek wordt meestal een algemene gezondheidscheck gedaan en daarnaast wordt er gekeken naar de voeding, de dagelijkse verzorging en het gedrag van je kindje. Maar ook voor de ouders wordt er tijd vrijgemaakt en worden vragen over opvoeding of de ontwikkeling beantwoord.
Wat neem je mee naar consultatiebureau?
Als je naar het consultatiebureau gaat is het belangrijk dat je het bureauboekje meeneemt, het groeiboekje, een badjasje of wikkeldoek en natuurlijk extra luiers en een extra setje kleding. Als je baby een jongetje is dan krijgt hij ook een ballenkaart (ja, echt!). Op deze kaart wordt de omvang van beide teelballen genoteerd. Ze kunnen dan snel zien of deze voldoende ingedaald zijn. De teelballen moeten namelijk losjes in de balzak liggen. Meestal gebeurt dat bij de geboorte of binnen de eerste negen maanden na de geboorte. Bij 1.5% van de geboren jongetjes is dat helaas niet zo en een operatie is dan onvermijdelijk. Anders is de kans op teelbalkanker of onvruchtbaarheid erg groot is.
Eerste maand
Rond de vier weken zal de arts van het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Verder zal er gekeken worden of alles goed gaat met de voeding, het slapen en verzorgen van je kindje. Er is hier natuurlijk ook ruimte voor het beantwoorden van vragen.
Tweede maand
Rond de acht weken zal de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de emotionele ontwikkeling. Daarnaast krijgt je kindje de eerste twee inentingen* tegen DKTP en HIB. DKTP is een zogeheten cocktail en staat voor Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio. De HIB inenting beschermt tegen ziektes zoals Hepatitus B en HIB infecties. Deze inentingen worden herhaald bij de leeftijd van drie, vier en elf maanden en 4 jaar.
*Deze inentingen zijn afkomstig van het Rijks Vaccinatie Programma en wordt je gratis aangeboden door de overheid. Deze inentingen zijn overigens niet verplicht in Nederland maar wordt wel aangeraden. In België bijvoorbeeld is het wel verplicht om je kind te laten inenten tegen ziektes zoals polio e.d.
Derde maand
Rond de twaalf weken zal de arts van het consultatiebureau weer een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Ook wordt je kindje bij ieder bezoek gewogen en gemeten. Hiermee wordt een groeicurve bijgehouden waarmee afwijkingen snel gezien worden. De DKTP en HIB inentingen worden herhaald.
Vierde maand
In de vierde maand zal de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de fysieke en emotionele ontwikkeling. En weer krijgt hij of zij de DKTP en HIB inentingen. Dit zijn gelukkig voorlopig de laatste prikjes.
Zesde maand
Als je kindje zes maanden oud is zal de arts van het consultatiebureau weer een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de fysieke en emotionele ontwikkeling. Vanaf dit moment zal er ook gekeken worden of je kindje extra voeding nodig heeft, meestal is vanaf dit moment borstvoeding niet meer voldoende. Verder zal je voorlichting krijgen over veiligheid in je huis, want het zal nu niet lang meer duren voordat ze gaan rollen, kruipen of tijgeren door het huis.
Negende maand
Rond de negende maand zal de arts van het consultatiebureau weer een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de lichamelijke ontwikkeling. Er wordt ook gekeken of de groei volgens schema verloopt en advies geven over het stimuleren van de taalontwikkeling. De borstvoeding maakt in deze fase vaak plaats voor vast voedsel en ook de tandjes zullen langzaamaan doorkomen. Tijd om te gaan poetsen dus!
Elfde maand
Als je kindje ongeveer elf maanden oud is zal de jeugdverpleegkundige een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de fysieke en emotionele ontwikkeling. En de voorlopig laatste DKTP en HIB inenting wordt nog een keer herhaald.
Viertiende maand
Naast de algemene gezondheidscheck en het kijken naar de lichamelijke ontwikkeling krijgt je dreumes nu de BMR en Meningokokken inentingen. BMR staat voor Bof, mazelen en Rodehond. Meningokokken infecties kunnen zeer gevaarlijk zijn en hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.
Achttiende maand
Als je dreumes achttien maanden oud is zal de jeugdverpleegkundige een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de fysieke en emotionele ontwikkeling. In deze fase wordt door middel van een aantal spelletjes gekeken naar de motorieke gesteldheid en kennis van je kind.
Twee jaar oud
Als je kind twee jaar oud is zal de arts van het consultatiebureau weer een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de lichamelijke ontwikkeling. Vanaf nu worden onderwerpen als zindelijkheid, tandenpoetsen en het stoppen van flesvoeding besproken. Ook wordt er gekeken naar de taalontwikkeling, de meeste kinderen kunnen nu al korte zinnetjes van twee woorden maken.
Drie jaar oud
Als je kind drie jaar oud is zal de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau weer een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar de lichamelijke ontwikkeling. Daarnaast zal er een ogentest afgenomen worden, hierbij wordt de scherpte van de ogen gemeten. Als deze ogentest niet goed is dan moet een extra oogonderzoek door een oogarts gedaan worden. Afhankelijk van deze uitkomst kan een bril voorgeschreven worden of kun je visuele oefeningen krijgen.
Vier jaar oud
Eindelijk, het laatste bezoek aan het consultatiebureau. De arts doet voor de laatste keer een algemene gezondheidscheck. Er volgt nogmaals een ogenonderzoek, het gezichtsvermogen kan namelijk sterk veranderen zonder dat jij of je kind het merkt. Zodra je kindje naar school gaat worden de controles overgenomen door een schoolarts.
Slotwoord
Met deze blog hebben we geprobeerd om je een beetje voor te bereiden op wat komen gaat zodra je bevallen bent. Bij sommige consultatiebureau’s kan e.e.a. licht afwijken van wat hierboven beschreven staat maar globaal gezien zal het vrijwel hetzelfde zijn.
Wil je meer weten over de verschillende infectieziekten de inentingen die je kind hiervoor kan krijgen? Kijk dan op de web-site van het RIVM.
Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa