Sporten tijdens je zwangerschap? Misschien moet je er niet aan denken. In deze blog leg ik uit waarom het toch beter is om in beweging te blijven. Het is belangrijk om je conditie goed op pijl te houden tijdens de zwangerschap. Niet alleen geeft het meer energie, het is ook nog eens een goede voorbereiding op je bevalling. Want laten we eerlijk wezen, de bevalling kan een ware uitputtingsslag zijn. Ook na de zwangerschap kom je weer gemakkelijker in vorm als de baby er eenmaal is. Natuurlijk spelen daarbij ook nog andere factoren mee. Voldoende ontspanning en gezond eten is minstens net zo belangrijk, zo krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen en je lichaam krijgt voldoende rust.
Waar moet je op letten
Als je vóór je zwangerschap nooit hebt gesport, dan is het niet verstandig om dat nu wel intensief te gaan doen. De kans op blessures en overbelasting is in dat geval groot. Hou het gewoon simpel. Zwemmen, fietsen of wandelen is prima. Ook met gezonde voeding en ontspanning kom je al heel ver. Verder is het belangrijk om te weten dat je nóóit je rechte buikspieren mag trainen. Dan kunnen deze makkelijker mee vormen met de groei van je buik. Mijd ook gevaarlijke sporten zoals vechtsport en trampolinespringen.
Sporten tijdens het 1e trimester
Als je net zwanger bent gebeurt er van alles in je lichaam, al is dit vaak nog niet direct zichtbaar. Je hormoonhuishouding verandert en de baarmoeder groeit. Ook kun je last krijgen van ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. In deze fase is het goed om uit te zoeken welke inspanning je het fijnste vindt. Dat kan zwemmen zijn, yoga, fietsen of wandelen. Als het maar een combinatie is van inspanning en ontspanning. Maar niet te intensief, 30 tot 60 minuten is voldoende. Zwemmen is een goede manier om je spieren te trainen, omdat je in het water vrijwel gewichtloos bent.
Sporten tijdens het 2e trimester
In het 2e trimester van je zwangerschap voel je je vaak al een stukje fitter. Je lichaam begint te wennen aan de nieuwe situatie en de ergste misselijkheid is nu meestal voorbij. Je mag vanaf nu best wat intensiever gaan sporten. Natuurlijk kan je nog steeds gaan zwemmen, aan yoga doen of fietsen of wandelen, maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van krachttraining en conditietraining. Vele sportscholen hebben een bewegingsprogramma speciaal gericht op de zwangerschap. Spiergroepen trainen om je core-stability te versterken, is altijd goed. Ook is het verstandig om aandacht te besteden aan je bekkenbodem, want dat is het gebied waar veel vrouwen na een zwangerschap last van krijgen. Als je twijfelt laat je dan informeren door je huisarts of sportinstructeur…
Sporten tijdens het 3e trimester
Het is tijdens je hele zwangerschap belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Vooral in het 3e trimester. Je wordt zwaarder en je hebt soms meer moeite om je evenwicht te houden. Te lang op je benen staan is vermoeiend en kan zorgen voor pijnlijke knieën en enkels. Je kunt vanaf nu beter overgaan op zittend sporten. Je kunt je richten op de lage rugspieren, want die krijgen een hoop te verduren in dit trimester. Maar doe het rustig aan, niet te intensief. Zwemmen en wandelen zijn ook in deze fase goed te doen.
Sporten na de bevalling
Na de bevalling heb je veel rust nodig. Je lichaam moet herstellen van de zwangerschap en je pasgeboren baby vergt veel van je tijd en je energie. Toch wil je graag weer zo snel mogelijk fit zijn. Maar vanaf wanneer kan je weer sporten na de bevalling en waar moet je dan rekening mee houden? Luister goed naar je lichaam en naar het advies van je verloskundige of kraamhulp. Ook al voel je je fit, je bekkenbodemspieren en banden hebben drie tot vier maanden nodig voordat je ze weer volledig kan belasten. Bouw het rustig op en ga lekker naar buiten wandelen met de kinderwagen en geniet van ieder moment.
Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa