Zwangerschap: van maanzaadje tot pompoen in 9 maanden!

Zwangerschap: van maanzaadje tot pompoen in 9 maanden!

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! In deze blog nemen we je mee op ontdekking langs de belangrijkste veranderingen en weetjes. Een zwangerschap wordt voor het gemak onderverdeeld in drie gelijk delen, ook wel de drie zwangerschap trimesters genoemd. Ieder trimester heeft zo zijn eigen kenmerken. 

1e trimester zwangerschap

week 4
We beginnen meteen bij week 4 want eerder dan dit weet je nog niet dat je zwanger bent. Pas in de 4e week van je zwangerschap gebeurt er namelijk van alles in je lichaam en dat kun je merken als aanstaande moeder. Je voelt lichte krampen en ervaart een opgeblazen gevoel. Je bent moe en je kunt last hebben van stemmingswisselingen. Soms voelt het alsof je ongesteld moet worden, maar dit is toch echt niet het geval. Het embryo heeft nu het formaat van een maanzaadje.

Week 5
In de 5e week kan je testen of je zwanger bent. Een positieve test betekent uiteraard een zwangerschap. De kans op een miskraam wordt gelukkig met de dag kleiner. Je kan vanaf nu een verloskundige bellen om een afspraak te maken. Het embryo lijkt nu op een piepklein kikkervisje en ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit kikkervisje heeft al een hoofd, rug en…staart!

Week 7
In de 7e week van de zwangerschap veranderd er veel. Door de veranderende hormoon huishouding kun je vreetbuien krijgen en je borsten gaan enorm groeien. Je krijgt trek in lekkere dingen zoals chocola en ijs, maar ook in gekke dingen als augurken of zelfs krijt. Daar staat tegenover dat je bepaald voedsel niet meer kan ruiken of zien. Geen ideale combinatie met die akelige ochtend misselijkheid. Het embryo lijkt steeds minder op een kikkervisje en krijgt steeds meer de vorm van een mensje.

Week 10
Wanneer je 10 weken zwanger bent, dan begint de zwangerschap langzaamaan echt door te dringen. Veel vrouwen krijgen nu namelijk last van obstipatie (ook wel constipatie genoemd) tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat je darmen nu langzamer werken. Zo kunnen je baby en jij alle voedingsstoffen goed opnemen. Het embryo heeft nu het formaat van een kers. Daarnaast ontwikkelt zich vaak al een kleine buik.

Week 13
De ochtend misselijkheid komt in sommige gevallen ook in het 2e trimester wel nog eens voor, maar de kans dat de klachten verdwijnen of minder worden is nu heel groot. Je maagklachten verdwijnen als het ware als sneeuw voor de zon, waardoor je natuurlijk ook weer meer van eten kunt genieten. Maar er is 1 zwangerschap kwaal die het echter nog niet opgeeft: de volgende maanden zal je waarschijnlijk nog heel vaak je blaas moeten legen. Je bent nu 85 tot 91 dagen zwanger en je zit nu in de derde maand van het 1e trimester. De baby heeft nu het formaat van een perzik.

2e trimester zwangerschap

Week 14
Voor veel vrouwen is de leukste periode van hun zwangerschap nu aangebroken. Je kunt nu echt gaan genieten van je zwangerschap. Je buik groeit vanaf nu hard, net als het haar van je baby. Met een beetje geluk kun je je baby al voelen bewegen. De baby heeft nu het formaat van een citroen.

Week 18
In de achttiende week van je zwangerschap is je kindje ongeveer zo groot als een paprika. Je ziet nu echt een buikje ontstaan. Leuk om te zien en leuk om te laten zien, maar het groeien van de buik kan wel voor vervelende klachten zoals rugpijn zorgen. Neem voldoende rust. Leuk om te weten is dat vanaf nu je baby het zacht rinkelende geluidje van de Proud MaMa babybel kan horen.

Week 21
Gefeliciteerd, je bent nu op de helft van je zwangerschap. Voel je af en toe schokkerige bewegingen in je buik? Waarschijnlijk heeft je baby dan de hik. Dit komt door de ontwikkeling van de longen. Je krijgt nu ook vaker last van harde buiken. Dit zal in het laatste deel van je zwangerschap wel vaker voorkomen en is niet iets om je zorgen over te maken. Harde buiken worden ook wel oefen weeën genoemd. Je baby heeft nu het formaat van een granaatappel.

Week 24
Je bent nu 24 weken zwanger, dat is een belangrijke mijlpaal in de zwangerschap, je baby is vanaf nu levensvatbaar. Artsen zullen bij een geboorte er nu alles aan doen om de overlevingskansen te vergroten maar de kans dat een baby het overleeft is echter wel zeer klein. Te vroeg geboren baby’s worden meestal in een couveuse gelegd, omdat het vetlaagje nog niet volledig ontwikkeld is en ze zelf nog niet goed de temperatuur kunnen regelen. Je baby is nu zo groot als een maiskolf.

Week 27
De 27ste week betekent het einde van het tweede trimester: begin maar met aftellen. De baby is nu zo groot als een kokosnoot. Hij of zij blijft nu flink doorgroeien in lengte, maar nog veel meer op het vlak van gewicht. Het grootste gedeelte van die gewichtstoename is te wijten aan de vetlagen die de baby warm houden eenmaal hij of zij de baarmoeder verlaat.

3e trimester zwangerschap

Week 28
Je zit nu officieel in het derde trimester van je zwangerschap. Het is fijn dat de zwangerschap steeds verder vordert, maar het zorg helaas ook voor een toename van de zwangerschaps-klachten. In tegenstelling tot het tweede trimester van de zwangerschap die eigenlijk best comfortabel was nemen die vervelende zwangerschapsklachten helaas weer toe. Je baby heeft nu het formaat van een aubergine.

Week 31
Je baby, die nu het formaat van een bloemkool heeft, is druk aan het bewegen en aan het trainen. Ondertussen ben jij ook druk, maar dan met het verbergen van natte plekken bij je borsten. Je lichaam kan namelijk al borstvoeding aanmaken, wat kan gaan lekken. Fijn! Ook je buik komt steeds meer onder spanning te staan waardoor je last krijgt van striae of ook wel zwangerschap striemen genoemd. Dit zijn kleine onderhuidse scheurtjes in het bindweefsel.

Week 36
In deze week ben je wettelijk verplicht om met zwangerschapsverlof te gaan. En daar ben je ook echt aan toe. In de laatste weken van je zwangerschap kun je je ontzettend vermoeid voelen. De spanning voor de bevalling wordt nu echt voelbaar waardoor je vaak minder goed slaapt. Neem vanaf nu ook echt voldoende rust. Je zal het nodig hebben. Ook is dit het juiste moment om alvast een tas klaar te zetten voor als je naar het ziekenhuis moet. Je baby heeft nu het formaat van een krop Romeinse sla.

Week 40
Meestal vind de bevalling plaats wanneer je 40 weken zwanger bent, maar dit kan per vrouw en per baby verschillen. Je hoeft gelukkig niet lang meer te wachten voordat je je baby eindelijk in je armen kunt sluiten. In deze week blijft je kindje toch nog groeien, en kan het de grootte van een pompoen bereiken. Het gewicht van baby’s kan flink variëren, maar het gemiddelde gewicht ligt rond de 3400 gram. Blijf goed voor jezelf zorgen en neem alle rust die je nodig hebt. Tijdens de bevalling zul je namelijk al je energie moeten gebruiken.

Week 42
Zit je in de 42e week van de zwangerschap en is je baby na 42 weken nog niet geboren, dan wordt jouw bevalling ingeleid. Dit betekent dat de bevalling van je kindje kunstmatig op gang wordt gebracht. Je kunt eigenlijk niet meer wachten tot je kindje geboren wordt, maar je moet het nog heel even volhouden.

Bereid je goed voor op een eventueel ingeleide bevalling en blijf bezig. Doe leuke dingen met je partner, nodig af en toe vriendinnen uit en neem voldoende rust. Blijf vooral niet urenlang naar de klok staren, want hier gaat de tijd niet sneller van lopen. Voor dat je het weet ben je een Proud MaMa…

Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa