Zwanger op vakantie!

Zwanger op vakantie!

Als je zo naar buiten kijkt en de zon heerlijk ziet schijnen dan krijg je spontaan zin in het voorjaar. Februari is dan ook bij uitstek de maand waarin vaak de vakantieplannen worden gemaakt en vakanties worden geboekt. Echter als je tijdens je zwangerschap op vakantie gaat naar het buitenland, zijn er wat zaken waarmee je rekening dient te houden. De beste periode om te reizen is tussen de 4e en 6e maand van je zwangerschap. De meeste zwangerschapskwalen en vermoeidheid zijn dan vaak voorbij en je buik zit nog niet in de weg.

We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij:

Verloskundige
Overleg vooraf je reisplannen met je verloskundige of huisarts, zij kunnen je vaak bruikbare tips geven. Zorg dat je weet waar en welke medische voorzieningen het dichtst in de buurt zijn op je vakantiebestemming. Ga je naar een minder populaire bestemming kijk dan waar er eventueel privéklinieken zijn. Neem een zwangerschapsverklaring mee en je zwangerschapskaart mee, zo heb al je medische gegevens bij de hand. Je kunt deze vragen aan je huisarts of verloskundige. Noteer ook het telefoonnummer zodat je ze altijd kunt bereiken vanuit het buitenland.

Verzekering
Kijk of je ziektekostenverzekering alles dekt, want onverwachte bezoekjes aan een arts of ziekenhuis kunnen erg duur zijn. Bij enkele verzekeraars kun je je bijverzekeren, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Vervoer
Ga je met het vliegtuig, vraag bij het reserveren of het inchecken dan om een stoel aan het gangpad, zodat je makkelijk kunt opstaan en wandelen als je buik je je in de weg zit. Of als je weer eens naar het toilet moet. Ga je met de bus of zelf met de auto? Blijf niet te lang in één houding zitten, dat remt de bloeddoorstroming. Neem voldoende rustpauzes en strek regelmatig je benen. Tijdens de zwangerschap loop je een verhoogd risico op trombose, daarom is het zo belangrijk dat je zo nu en dan even beweegt.

Vaccinaties
Bekijk welke vaccinaties je nog nodig hebt, niet alle vaccinaties kunnen gegeven worden als je zwanger bent. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) mogen wel als je zwanger bent. Inentingen tegen gele koorts en meningitis worden in de zwangerschap afgeraden.

Zon
Als je zwanger bent, is het verstandig om rekening te houden met de plaats van bestemming. Een reisje naar de tropen bijvoorbeeld is niet zonder risico’s. Tijdens de zwangerschap is je afweer namelijk verminderd en in de tropen is de kans groter dat je diarree of hoge koorts krijgt, wat niet goed is voor je baby. Te veel zon is ook niet goed voor je, de huid veroudert snel en je hebt tijdens je zwangerschap kans op pigmentvlekken, het zogenoemde zwangerschapsmasker, die pas na de zwangerschap weer verdwijnen. Zoek een plek in de schaduw en draag bij voorkeur een hoed en drink voldoende.

Eten
Lekker eten en vakantie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar helaas kun je niet alles eten in het buitenland. Voedselhygiëne is altijd belangrijk, maar zeker tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met gevaar voor besmetting met listeria, toxoplasmose en salmonella. De listeria bacterie kan schadelijk zijn voor de baby en zelfs een miskraam veroorzaken. Deze bacterie komt voor in rauwe melk en rauw vlees, en ongewassen groente en fruit. Let op dat groenten altijd gewassen en gekookt zijn en fruit geschild. Het eten van schepijs en rauwe producten wordt afgeraden, verpakt ijs uit de supermarkt of vriezer mag wel. Ook kraanwater is vaak niet drinkbaar, kies daarom dus altijd voor water uit een flesje.

Maar het allerbelangrijkste! Geniet, relax en laat je lekker verwennen…
Alvast een fijne vakantie!

Rowena Visser-Van Nistelrooij – Proud MaMa